Γιατί η λαμογιά στον καπιταλισμό δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας

Αφιέρωμα: Υπόθεση Proton Bank

του Τσαντίλα , Lamogia Bay 12/10/11

Πριν μιλήσουμε για την υπόθεση Proton Bank. Ένα από τα πιο καλά συγκαλυμμένα σκάνδαλα του τελευταίου καιρού θα πρέπει να μιλήσουμε για τον πρωταγωνιστή του: τον Λ.Λαυρεντίαδη.

Ο πρωταγωνιστής: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Ο κ. Λαυρεντιάδης είναι μόλις 39 χρόνων. Κληρονόμησε την μικρή εταιρία Νεοχημική από τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία και αργότερα αγόρασε διάφορες άλλες φαρμακευτικές εταιρίες για να βρεθεί το 2003 να έχει εισάγει την Νεοχημική στο χρηματιστήριο Αθηνών και λίγο αργότερα να δημιουργεί την εταιρία Alapis που δραστηριοποιείται στο χώρο των φαρμάκων με πολύ μεγάλο τζίρο.

Το επόμενο βήμα του ήταν να μπει στα ΜΜΕ. Αγόρασε την Espresso, τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash (Σ.Κόκκαλης), το 12% του Δ.Ο.Λ. (τα ΝΕΑ , το Βήμα) , μεγάλο μέρος της CityPress και Free Sunday (Γ.Κύρτσος), του Έθνους καθώς και το 10% της Ελευθεροτυπίας κ.α.

Αργότερα μπαίνει και στον Ολυμπιακό. Αγοράζει το 10% της Π.Α.Ε. από τον τότε ιδιοκτήτη Σωκράτη Κόκκαλη καθώς και το 50% του γηπέδου "Γ.Καραϊσκάκης".

Επίσης φημολογείται έντονα ότι ο κ. Λαυρεντίαδης χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί (προφανώς - αλλά μη φάμε και καμιά μήνυση).

Τον ίδιο καιρό αγόρασε την Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς δύο φορές πιο ακριβά από ότι την είχε αγοράσει η ίδια.


Το σκάνδαλο


από το blog.gr :
H περίπτωση Λαυρεντιάδη άρχισε να απασχολεί αρνητικά περίπου οκτώ μήνες μετά την μόνιμη μετοίκισή του στο Λονδίνο, αφού, όπως διέρρεε τότε το περιβάλλον του ανησυχούσε για τη ζωή του και αφού είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον και την απορία του επιχειρηματικού κόσμου για τις επενδυτικές κινήσεις του στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι είχε αγοράσει την PROTON BANK δύο φορές πάνω από την Πειραιώς κι ενώ η κρίση πλησίαζε και αφού είχε οδηγήσει μέσα σε δύο χρόνια δύο φορές τους μετόχους του στην Alapis σε αυξήσεις κεφαλαίου πάνω από 1 δις. ευρώ! Η μετοχή της Alapis, από τα 12,31 διαμορφώνεται στα 0,36 ευρώ.


Το σκάνδαλο έχει πολλές πτυχές. Μία από αυτές είναι οτί ο κ. Λαυρεντιάδης άρχισε να χορηγεί δάνεια στις εταιρίες του (a la Κοσκωτά) κάνοντας ανεξήγητα (για τους άλλους) ανοίγματα. Έτσι φούσκωσε και την Alapis με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η οποία στην συνέχεια έχασε την χρηματιστηριακή της αξία για να αφήσει τους υπόλοιπους μετόχους σύξυλους, και την ίδια πλούσια.

Αλλά τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. Ο κ. Λαυρεντιάδης εκτός του ότι δάνειζε στον εαυτό του αβέρτα κουβέρτα υπεξαίρεσε από την τράπεζα του το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό οδήγησε την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες την Τετάρτη 27/7/11 να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Λαυρεντιάδη (τους γνωστούς τουλάχιστον) καθώς και άλλων 6 μελών και ενός πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank.

από την ίδια την απόφαση της Αρχής :
...συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 7 μελών του Δ.Σ. της Proton Bank...περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσης τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται...
Όμως το πιο εκνευριστικό κεφάλαιο της υπόθεσης δεν είχε ακόμα λάβει χώρα (ή μάλλον δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί).

Το ελληνικό δημόσιο τοποθετεί τα ταμειακά του διαθέσιμα στις τράπεζες της χώρας με βάση συγκεκριμένους κανόνες ώστε να διασφαλίζεται τόσο το ίδιο όσο και να υπάρχει δίκαιη μοιρασιά του ενεργητικού που προσφέρουν αυτά τα διαθέσιμα ανάμεσα στις τράπεζες.

Με προσωπική όμως εντολή του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατά παράβαση των κανόνων αυτών το ελληνικό δημόσιο τοποθέτησε στην Proton Bank 100+3x20 εκατομμύρια ευρώ (σύνολο 160) στις 14/7/11 (και κάποια ακόμα τις προηγούμενες μέρες) ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν ξεκινήσει έρευνες τόσο από την Αρχή όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα δύο υπάλληλοι από τη διεύθυνση που πήρε την εντολή για κατάθεση των 100 εκατομμυρίων (Δ49 - Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων) αντέδρασαν επωνύμως (διευθυντής Στ. Μαραβελάκη, Κ. Αναγνωστόπουλο) μιλώντας για κατά παράβαση των κανόνων ευνοϊκή μεταχείριση της τράπεζας.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι διαφωνούν...

...για τη διενέργεια της ανωτέρω έκτακτης τοποθέτησης επειδή:

α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων) που έχει θεσπισθεί, κατά 92 εκατ. ευρώ,

β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ λήξης 14/7, ενώ μας ειδοποίησε για την αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ λήξης 15/7/2011 (σ.σ. από προηγούμενες καταθέσεις, όπως θα δείτε παρακάτω),

γ) φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα, με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω
Η κατάθεση αυτή έγινε κατ' εντολήν του κ. Βενιζέλου όπως παραδέχεται και ο ίδιος σε ανακοίνωση του, που έκανε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην οποία προσπάθησε αποτυχημένα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα..

Είχε γίνει φανερή πια η προσπάθεια από την κυβέρνηση για υπόγεια στήριξη της Proton Bank με σκοπό την προστασία των συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη ακόμα και αν αυτό εμπεριείχε κίνδυνο για το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα διακινούνταν έντονα η φημολογία για εξαγορά της Proton Bank από την υγιή και κρατική (με 87%) Attica Bank όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της εξαιρετικά προβληματικής T BANK (πρώην Aspis Bank - άλλη πονεμένη ιστορία κι αυτή) κάτι ευτυχώς που δεν έγινε.


Η (μη) κάλυψη από τα ΜΜΕ

Η μόνη εφημερίδα (πλην Αυγής, Ριζοσπάστη) που κάλυψε την υπόθεση αυτή ήταν η Ελευθεροτυπία και αυτή ακόμα είχε τους λόγους της. Ο κ. Λαυρεντιάδης με μετοχικό κεφάλαιο 10% στην εν λόγω εφημερίδα είχε προσπαθήσει να την εξαγοράσει επιθετικά μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών κάτι που δεν πρέπει να άρεσε και πολύ στις αδελφές Τεγοπούλου (εκδότριες και ιδιοκτήτριες της εφημερίδας) με αποτέλεσμα η εφημερίδα να μην έχει κανέναν λόγο να κρατήσει κρυφό το σκάνδαλο. Έτσι ξεκίνησε την αποκαλυπτική εκστρατεία της ένα ωραίο καλοκαιρινό Σάββατο του Ιούλη με αυτό εδώ το άρθρο-εξώφυλλο.

Στα υπόλοιπα όμως ΜΜΕ τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου. Καλά για τα κανάλια της τηλεόρασης το σκάνδαλο είναι σαν να μην έγινε ποτέ, το ίδιο και για τις υπόλοιπες εφημερίδες αλλά και τα ιντερνετικά μέσα! (εκτός από τους συνήθεις αναρχοαριστερούς ύποπτους). Πράγμα καθόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς σε πόσα ΜΜΕ είχε μετοχικό κεφάλαιο ο κ. Λαυρεντιάδης.

Αλλά αυτά τα περιγράφει πολύ καλύτερα το άρθρο του the Press Project.


Η λύση

Κι όμως μετά από όλα αυτά ο κ. Λαυρεντιάδης την γλύτωσε. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε το αναθεωρημένο το 2010 άρθρο 384 του Ποινικού κώδικα σύμφωνα με το οποίο αν επιστρέψει κανείς τα χρήματα που υπεξαίρεσε "με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές" τότε απαλλάσσεται από τις κατηγορίες. Επέστρεψε λοιπόν τα 51.000.000 ευρώ ο κ. Λαυρεντιάδης και απαλλάχτηκε αφού οι δικαστές ξεχάσαν ότι η Αρχή (ενάντια στο μαύρο χρήμα) είχε φτάσει να παγώσει τους λογαριασμούς του και ότι η διάταξη αυτή υπάρχει για αυτούς που υπεξαιρούν μια μικρή ποσότητα χρημάτων και όχι για αυτούς που κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις και ξετίναξαν μια ολόκληρη τράπεζα πράγμα που παραδέχεται μέχρι και ο πασόκος πρώην πρόεδρος της Βουλής Α.Κακλαμάνης. Ενώ για τα υπόλοιπα αδικήματα πλην της υπεξαίρεσης δεν έγινε καμία κίνηση από την πλευρά των δικαστικών αρχών. Και εννοείται ότι τα χρήμματα που δάνεισε στις επιχειρήσεις του (πάνω από 200 εκατ.) δεν τα επέστρεψε ούτε θα τα επιστρέψει ποτε δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής.

Η Proton Bank εν συνεχεία κρατικοποιήθηκε με χρήματα των Ευρωπαίων , των άλλων τραπεζών αλλά και του ελληνικού δημοσίου. Τουλάχιστον ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα έχει μετοχές στη νέα τράπεζα... Η κρατικοποίηση των ζημιών της τράπεζας θα φτάσει το 1,1 δισ ευρώ προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και αφήνοντας μας με μια πικρή γεύση στο στόμα αναλογιζόμενοι ότι "λεφτά για τις τράπεζες πάντα υπάρχουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου