Στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν κανέναν δισταγμό να αλλάξουν -φυσικά προς το χειρότερο- τη φορολογική κλίμακα, το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά και τις εκπτώσεις φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, τους τόκους του στεγαστικού δανείου ή ακόμη και τις ιατρικές δαπάνες.
Ομως, για άλλα άρθρα του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ότι οι δισταγμοί είναι πολύ μεγάλοι. Αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν έχει φοροδοτική ικανότητα ο έλληνας πωλητής που πούλησε μια ολόκληρη επιχείρηση που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ.
Στα χαρτιά οι φόροι υπάρχουν. Στην πράξη δεν εφαρμόζονται, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει από παράταση σε παράταση, επικαλούμενο «τεχνικές δυσκολίες». Η τελευταία αναβολή σε δύο βασικές διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος δόθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και σήμερα, η υπεραξία από την αγοραπωλησία μετοχών δεν φορολογείται, εκτός και αν οι εταιρείες είναι εκτός χρηματιστηρίου (για τις μη εισηγμένες η νομοθεσία προβλέπει φόρο υπεραξίας, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20%). Ολόκληρες εταιρείες αλλάζουν χέρια, με αποτέλεσμα να «κλειδώνουν» υπεραξίες εκατομμυρίων και ο πωλητής το μόνο που πληρώνει είναι το 0,15% επί του συνολικού τιμήματος. Μέχρι και το τέλος του 2011, απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος το κέρδος από την πώληση μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες, είτε στο ελληνικό χρηματιστήριο είτε σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Κανονικά, από την 1η Ιανουαρίου 2012, η υπεραξία από την πώληση μετοχών, ακόμη και αν αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, πρέπει να φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Δηλαδή, ο πωλητής εισηγμένης σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου εταιρείας, πρέπει να πληρώνει φόρο ο οποίος θα φτάνει ακόμη και στο 45% επί του κέρδους, καθώς αυτό προβλέπει η φορολογική κλίμακα. Βέβαια, δεν μένουν ούτε τρεις μήνες μέχρι να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη και ακόμη δεν έχει υπάρξει ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το υπουργείο Οικονομικών. Το άρθρο 38 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ότι πρέπει να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τη διαδικασία επιβολής του φόρου από τις αρχές του 2012.
Οι απώλειες φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο όσο αναβάλλονται τα μέτρα είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται ως αιτία για τις αλλεπάλληλες παρατάσεις την κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο. Βέβαια, προς το παρόν δεν απαλλάσσονται του φόρου μόνο οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και οι εισηγμένες σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου. Επίσης, η μη εφαρμογή του νόμου στερεί και τα λίγα έσοδα που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Χαμηλότερα τιμήματα πώλησης σημαίνει μικρότερες υπεραξίες και λιγότερα φορολογικά κέρδη. Ομως, πλήρης απαλλαγή του εισοδήματος από τον φόρο υπεραξίας, σημαίνει μηδενικά κέρδη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου