Γιατί η λαμογιά στον καπιταλισμό δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας

Υπουργείο Οικονομικών: Εκνευρισμός για τις αποκαλύψεις Σπινέλλη

Θ.Παν. 15/12/11 , Αυγή

Μείζον θέμα προκύπτει για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αφορά από το πλέγμα "διαφθορά φοροεισπρακτικού μηχανισμού-φοροδιαφυγή" μέχρι την αξιοπιστία των κατηγοριών όσων στελεχώνουν υψηλόβαθμες θέσεις του υπουργείου. Ο νέος "πονοκέφαλος" για τον Ευ. Βενιζέλο είναι τα όσα είπε προχθές ο πρώην ΓΓΠΣ Διομήδης Σπινέλλης για τη φοροδιαφυγή και το "λάδωμα" των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, να προχωρήσει στη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ άφησε και σαφείς αιχμές για την εγκυρότητα των καταγγελιών του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. Όπως δήλωσε, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, «θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Δικαιοσύνης». Με ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης φέρνει προ των ευθυνών του το υπουργείο Οικονομικών: πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις του κ. Σπινέλλη, αν σχετίζονται με την πρόσφατη παραίτηση του, αλλά και τι έκανε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Σπινέλλης έκανε λόγο, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, για τη διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του λεγόμενου "4-4-2", δηλαδή τα 100 ευρώ στα πρόστιμα του παραβάτη φορολογούμενου, επιμερίζονται σε 40% έκπτωση στο πρόστιμο, σε 40% για τον ελεγκτή και σε 20% στα ταμεία του κράτους. Μάλιστα, ο Δ. Σπινέλλης είχε απαριθμήσει και άλλα παραδείγματα, όπως λ.χ. το ότι το σύστημα "Ήφαιστος" κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς ανατέθηκε προς 15 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ομιλίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη και εν ενεργεία στελέχους του ΣΔΟΕ, σε προχθεσινή εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά να κατατεθούν, παρ' ότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Δικαιοσύνης. "Έστω και τώρα όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παπαδημούλης: Τι έκανε η κυβέρνηση για διαφθορά και φοροδιαφυγή;

Με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις του Δ. Σπινέλλη έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει σε θέματα διαφθοράς παγκοσμίως την 80ή θέση ανάμεσα σε 183 χώρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προτελευταία θέση με τελευταία τη Βουλγαρία. Επίσης ο ΟΟΑΣΑ υπολογίζει ότι τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ (5%-6% του ΑΕΠ) χάνονται από τα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής. Επισημαίνεται ότι και σύμφωνα με την έκθεση Ράιχενμπαχ τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6-8 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχτούν άμεσα. Προσθέτει σχετικά ο Δ. Παπαδημούλης: "Σε φιάσκο φαίνεται επίσης να εξελίσσεται και η επιχείρηση των συλλήψεων φοροφυγάδων και οφειλετών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17 συλλήψεις από το ΣΔΟΕ και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων / χιλιάδων ευρώ, οι οποίες όμως απέφεραν στα κρατικά ταμεία μόνο 50.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού λόγω υστέρησης εσόδων και υπερβάσεις δαπανών ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ετοιμάζει νέα καταιγίδα μέτρων που θα πλήξουν για ακόμη μια φορά τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα". Και ρωτάει τον υπουργό:

"Πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις του κ. Σπινέλλη; Σχετίζονται αυτά με την πρόσφατη παραίτηση του; Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στην κυβέρνηση; Αυτή τι έκανε να τα αντιμετωπίσει;

Ποια μέτρα ελήφθησαν τα τελευταία 2 χρόνια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τι απέδωσαν; Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα; Εάν όχι, γιατί;".

Συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής

Εξάλλου, συνήλθε χθες, υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου, η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, όπου αποφασίστηκε:

* Να μετατραπούν σε "κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία" τα πορίσματα για τις αλλαγές στη φορολογική ποινική νομοθεσία.

* Η λειτουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών που αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

* Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων του υπουργείου υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και του υπουργείου, της αστυνομίας και των δημοτικών αρχών για την καταπολέμηση του παρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου