Γιατί η λαμογιά στον καπιταλισμό δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας

Le Monde: Ευτυχείς οι εφοπλιστές στην Ελλάδα

του Κ.Μαριόλη , ΤΟ ΒΗΜΑ (Le Monde) 11/11/11

«Το ελληνικό κράτος δεν τους φορολογεί επί των κερδών»


Δύο εκτενή άρθρα αφιερώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde στην ελληνική ναυτιλία, στους «Έλληνες του Λονδίνου» και στην «ευτυχία να ζεις ως εφοπλιστής στην Ελλάδα».

«Για να ζεις με άνεση στην Ελλάδα, είναι καλύτερα να μένεις στην αφάνεια». Ετσι ξεκινά το πρώτο κείμενο που αναφέρεται στον «ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους και εφοπλιστών» στην Ελλάδα τον οποίο κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει να σπάσει.

«Ο δεσμός αυτός είναι το άρθρο 107 του Συντάγματος» που εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, στην οποία υποχρεώνεται ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος, ενώ επιβάλλεται μόνο μια ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου. «Ακόμα και οι διαδηλωτές στους δρόμους συνδέουν τους εφοπλιστές με την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση των εχόντων, όμως το προνομιακό καθεστώς τους δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί το μήνυμα. Κανείς από τους ηγέτες της Ελλάδας δεν θα ήθελε να δει τους εφοπλιστές -που συνεισφέρουν κατά 6% στο ΑΕΠ- να εγκαταλείπει τη χώρα» προσθέτει. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κάλεσε εν μέσω κρίσης τους έλληνες εφοπλιστές να βοηθήσουν τη χώρα «όμως εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν».

Εξηγώντας την εισαγωγική πρόταση, ο γάλλος συντάκτης αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειές του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εφοπλιστών απέφυγε την επικοινωνία.

«Οι Έλληνες του Λονδίνου, ένας κόσμος μυστικός με προνομιακή φορολογική μεταχείριση» τιτλοφορείται το δεύτερο άρθρο που συνοδεύεται (στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας) με τη γνώριμη στο εξωτερικό εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Οι «London Greeks», όπως αποκαλούνται από τη Monde, ελέγχουν έως και το 20% του ελληνόκτητου στόλου όμως καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Στον ετήσιο κατάλογο των Sunday Times με τους 1000 πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας «εμφανίζεται μόνο ο Ι. Γουλανδρής και όχι μέλη των οικογενειών Χανδρή, Εμπειρίκου, Λαιμού, Χατζηπατέρα, Νιάρχου ή Τσάκου» λέει ο Monde.

«Είναι αδύνατον να μάθεις κάτι περισσότερο διότι πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους καλύτερους δικηγόρους για να κρατούν τους περίεργους σε απόσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται ακόμα και το ότι διαμένουν στο Λονδίνο» δηλώνει στην εφημερίδα ο συντάκτης του σχετικού καταλόγου Φίλιπ Μπέρεσφορντ. Ασφαλώς το βασικό κίνητρο αυτής της μυστικοπάθειας είναι φορολογικό, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια γίνεται ιστορική αναδρομή της παρουσίας των ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο όπου σημειώνεται ότι οι πρώτοι έφτασαν το 1850 αγοράζοντας ατμόπλοια ενώ το δεύτερο κύμα έφτασε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

«Συντηρητικοί, αν όχι αντιδραστικοί πολλοί από αυτούς στήριξαν τη δικτατορία του 1967 ενώ σήμερα χρηματοδοτούν φιλανθρωπικούς σκοπούς, έδρες ελληνικών σπουδών σε βρετανικά πανεπιστήμια αλλά και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο» προσθέτει η Monde.

Σκάνδαλο Διαμαντοπούλου...

Της Τζένης Κ. , 31/10/11 , Το ποντίκι


Να χαρώ εγώ διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ολίγη από σωτηρία της χώρας! Αν τα στοιχεία που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν στην πιάτσα των Eκτυπώσεων και τελικά αφίχθησαν στις 25/10 –δια στόματος Αργύρη Ντινόπουλου- στη Βουλή, είναι αληθινά…, με τι πρόσωπο, με τι ταγιέρ, με τι μαλλί θα ξανατολμήσει η αδυσώπητη υπουργός Παιδείας να εκσφενδονίσει κατά την προσφιλή της συνήθεια τον επόμενο λίθο εναντίον των αμαρτωλών εκπαιδευτικών και μαθητών; Ακούσατε- ακούσατε λοιπόν τι έχει τελικά, όπως όλα δείχνουν, συμβεί με τα σχολικά βιβλία:

  • Ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού έληγε τον Οκτώβριο του 2010, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΕΔΒ έστειλε το φάκελο στο Ελεγκτικό Συμβούλιο (το οποίο δαχτυλοδείχτηκε από την υπουργό ως υπεύθυνο για το γνωστό πρόβλημα με τα βιβλία)με καθυστέρηση 6 μηνών. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα οι συμβουλάτορές της στο υπουργείο περί άλλα τύρβαζαν…
  • Επειδή η διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν περατώθηκε με τον ορθόδοξο τρόπο, το Υπουργείο «αναγκάστηκε» να λύσει το θέμα καταφεύγοντας στη συνταγή της απευθείας ανάθεσης… Άχου το μωρέ, σύρθηκε το παντέρμο στην παρατυπία…
  • Ενώ ο διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια 13 τόνων χαρτιού έγινε ανάθεση για 9.915 τόνους. Τα πονηρά μυαλά, οι κακές γλώσσες κι ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος (που είχε προγραμματίσει να θέσει πριν δυο μήνες το συγκεκριμένο ερώτημα στη Βουλή αλλά τελικά δήλωσε κώλυμα…) υπαινίσσονται ότι η ποσότητα προσαρμόστηκε προκειμένου, πολλαπλασιαζόμενη επί την τιμή της απευθείας ανάθεσης, να δίνει (μαντέψτε) το ποσό του προϋπολογισμού που προοριζόταν για χαρτί…
  • Επίσης, ούτε λόγος δεν έγινε για την αξιοποίηση των 5.000 τόνων χαρτιού που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στα υπόγεια του Ο.Ε.Δ.Β..
  • Από τα 5.000.000 σχολικά βιβλία που ήδη υπήρχαν (!) τα 3.000.000 πουλήθηκαν στην Κύπρο (πού να πήγε το παραδάκι;) και τα υπόλοιπα 2.000.000 στα ελληνικά βιβλιοπωλεία για την εξυπηρέτηση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων…
  • Κι ενώ, σε ό,τι αφορά τα φετινά βιβλία, όλες οι συμβάσεις έχουν παγώσει, το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», προνομιούχο τέκνο της κυρίας Άννας με έδρα την Πάτρα, προεισέπραξε στα τέλη του Σεπτέμβρη 25.800.000 ευρώ για τα βιβλία του 2012….Ήμαρτον!
  • Την παραπάνω διαδικασία ανέλαβε να εποπτεύσει, όχι κάποιο προβλεπόμενο όργανο της Πολιτείας, αλλά ιδιώτης δικηγόρος… Πώς μπαμπά; Με απευθείας ανάθεση παιδί μου…
  • Ο «Διόφαντος» επιπλέον ήταν που επέλεξε κατόπιν «διαπραγμάτευσης» (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε αλλά πρόκειται πάλι για την προσφιλή συνοπτική τακτική) την εταιρία που παρήγαγε τα cd…
  • Τέλος, (η χαριστική βολή) στο «Διόφαντο» έχουν γίνει πολυάριθμες προσλήψεις παιδιών του υπουργείου χωρίς κανέναν απολύτως διαγωνισμό…
Φρίξατε ή όχι ακόμα;;;;

Κατόπιν όλων αυτών και εφόσον δεν υπάρξουν τεκμηριωμένες απαντήσεις από πλευράς υπουργείου, ευχόμεθα από καρδιάς, ο Διόφαντος να γίνει Διο- φάντης Μπαστούνι για την περαιτέρω πορεία της υπουργού…